Over duurzame business, hoe ze te herkennen en inspirerende voorbeelden vanuit Blue Economy.

Over duurzame business, hoe ze te herkennen en inspirerende voorbeelden vanuit Blue Economy.

Désirée Driesenaar, freelancer en als Blue Economy expert inhoudelijk verbonden aan het project Venlo Regionomics, vertelt ons vandaag hoe we toekomstbestendige business kunnen herkennen. En hoe we er zelf mee aan de slag kunnen.

Duurzame business, waarom en hoe dan?
“In het Cradle to Cradle jaar is de focus van onze regio meer dan ooit gericht op duurzaamheid”, zegt Désirée, “en hoe we daarmee niet alleen een betere leefomgeving kunnen creëren maar ook een gezonde economie. Sinds ik in 2013 aan de universiteit van Pècs in Hongarije de diepte van duurzaamheid ben ingedoken met Blue Economy, heb ik succesvolle voorbeelden in verschillende delen van de wereld gezien. Zoals een bedrijf als Novamont in Sicilië, dat volledig composteerbaar plastic produceert van de inhoudsstoffen van distels. Of BlueCity 010 in Rotterdam, dat gestart is met het produceren van oesterzwammen op de afvalstroom van koffiedrab uit de stad. En dat begin dit jaar het failliete zwembad Tropicana aan de rand van de stad heeft omgetoverd tot een bruisende nieuwe hub met zo’n twintig bedrijven rond het thema stadslandbouw. Ik heb krimpende regio’s gezien die met het juiste ondernemerschap nieuwe welvaart en levendig welzijn hebben gerealiseerd. En dat is volgens mij wat we in de regio Venlo ook willen. Gezonde bedrijvigheid die allerlei voordelen combineert en echt waarde toevoegt.”

Waaraan herken je duurzame business?
“De meeste mensen zullen de 3 P’s wel kennen: people, planet, profit. Duurzame bedrijven zorgen voor een balans tussen alle drie deze elementen. Dus niet alleen een goedkoop product produceren en de vervuilingskosten op de maatschappij afwenden, maar verantwoordelijkheid nemen voor het geheel. In de methode scan, screen, implement gaan we op zoek naar alle kansen die nog niet benut worden. We kijken naar de uitdagingen van onze regio, maar tegelijkertijd kijken we ook naar wat er allemaal aanwezig is dat kansen biedt voor nieuwe business. Het kan zijn dat er goed bruikbare reststromen zijn waar, met toevoegen van waarde, prachtige nieuwe producten van te maken zijn. Het kan zijn dat er overvloedige materialen zijn die op dit moment nog niet worden gebruikt en die prima als grondstof kunnen dienen, denk aan algen, industriële hennep, bamboe. Zo is er het voorbeeld van steenpapier, waarbij in tegenstelling tot gewoon papier geen water en geen chemicaliën nodig zijn voor de productie. Het papier wordt gemaakt van zeer fijn gemalen calcium carbonaat, bijvoorbeeld afvalsteen uit mijnen, gecombineerd met gerecycled PET plastic. In tegenstelling tot papier van bomen, dat tot zeven keer gerecycled kan worden omdat de vezels dan te kort worden, kan dit papier eeuwig worden hergebruikt.”

Gaat het alleen om materiaalgebruik?
“Nee, zeker niet, het kan ook zijn dat er onbenutte talenten zijn, waar nieuwe waarde mee kan worden gecreëerd. Of dat we clusters ontdekken die elkaar kunnen versterken. Als bedrijven namelijk elkaars reststromen gebruiken en het geld lokaal houden, ontstaat er een versterkend effect voor de regio. Zo zijn er regio’s verlevendigd, die zelfvoorzienend zijn met hernieuwbare energie. Door het geld van de energie in eigen regio te houden, ontstaat er ruimte voor nieuwe investeringen in andere duurzame sectoren. Al met al is er een breed spectrum aan mogelijkheden en die verkennen we in het project Regionomics. En het uiteindelijke doel is ondernemers zo te inspireren dat er een stroom aan duurzame bedrijvigheid op gang komt omdat de ondernemers kansen gaan zien die ze voorheen nog niet zagen.”

Waarom investeer jij in Venlo Regionomics?
“Als freelancer zijn mijn thema’s duurzaamheid, communicatie en community-vorming. Voor dit project zijn al deze facetten van belang. Ik wil graag dat de kennis over duurzaamheid in onze regio groter wordt en communities worden versterkt. Communicatie en training zijn beproefde middelen die ik hiervoor graag ter beschikking stel. Venlo Regionomics is een project waarin ik geloof, dus daar investeer ik graag in. Als we in onze regio duurzame bedrijvigheid kunnen ondersteunen, samenwerkingsverbanden kunnen creëren en bedrijven die gaan voor people, planet, profit weten te boeien, dan is het hier een feestje om te wonen en te werken. Dus daar ga ik voor!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.