Over de principes van Cradle to Cradle en de visie van het C2C ExpoLAB.

Over de principes van Cradle to Cradle en de visie van het C2C ExpoLAB.

Over de principes van Cradle to Cradle en de visie van het  C2C ExpoLAB.

Eva Starmans, ‘fanatic believer’ van de Cradle to Cradle principes en C2C Certified Consultant bij het C2C ExpoLAB, neemt ons vandaag mee in de wereld van Cradle to Cradle en waarom het C2C ExpoLAB middels Venlo Regionomics dit wilt vergroten.

“We zijn er tegenwoordig met zijn alle erg goed in geworden om zoveel mogelijk termen te bedenken waarmee we ene duurzaamheidsstroming kunnen onderscheiden van de andere: innovatieve duurzaamheid Cradle to Cradle, Circulaire economie, blue economie, MVO, we-economie, eco-efficiency, biobased, Industrial design, the natural step, new economie en en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Daarbij komen we ook nog om in de meetinstrumenten waaronder BREEAM, LEED, GPR, Greencalc, Eco-Quantum, het energielabel en nog vele meer. Er blijken wereldwijd rond de 500 instrumenten te zijn om duurzaamheid meetbaar te maken. Dat maakt het er allemaal niet doorzichtiger op.

Want willen we uiteindelijk niet allemaal hetzelfde? Het creëren van waarde in de breedste zin van het woord, dus goed voor mens, milieu én de portemonnee. Want uiteindelijk wil zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer geld besparen en verdienen. En terecht natuurlijk. Het mooie is dat je daarmee ook iets goed door voor je omgeving en de mensheid.

Maar wat is Cradle to Cradle?
Het C2C ExpoLAB onderschrijft de kwalitatieve circulaire economie gebaseerd op Cradle to Cradle en gaat daarmee duurzaamheid ver voorbij. Cradle to Cradle is gebaseerd op 3 duidelijke en eenvoudige basisprincipes

  1. Afval is Voedsel, alles is een voedingsstof voor iets anders;
    2. Benut de zon, gebruik hernieuwbare (schone) energie;
    3. Respecteer diversiteit, biodiversiteit, cultuur en innovatie.

Dat klinkt erg eenvoudig. Echter, de Circulaire economie en Cradle to Cradle vragen om innovatie en een paradigma shift. En natuurlijk geldt hierbij: hoe meer je weet, hoe meer je beseft wat je allemaal nog niet weet. Juist dat maakt innoveren volgens de circulaire aanpak van Cradle to Cradle zo interessant en bovenal leuk!

Cradle to Cradle heeft de laatste jaren bijstand gekregen van andere ideeën zoals de Circulaire Economie, Blue Economy, The Natural Step en vele meer. Uiteindelijk streven deze principes allemaal hetzelfde na: de goede dingen goed doen voor mens, milieu en economie. Wie wil er nou niet een prettige, plezierige en gezonde plek creëren, met een positieve business case? Daar kun je toch geen nee tegen zeggen…?

Waarom investeren jullie in Venlo Regionomics?
Wij geloven in een positieve wereld en het geeft ons energie daaraan bij te dragen. Wij zien de noodzaak om goed met onze grondstoffen om te gaan en door gebouwen te ontwikkelen die meerwaarde bieden.

Het C2C ExpoLAB is een netwerkorganisatie en we hanteren het credo “inspireren, verleiden, ontzorgen”. Wij inspireren anderen om praktisch en pragmatisch aan de slag te gaan met het toepassen van de laatste duurzaamheidsprincipes binnen bouw en overheid. Door oplossingen slim met elkaar te verbinden zoeken we naar synergievoordelen, waarbij we proberen de lat telkens hoger te leggen.

Met onze wortels in Venlo, de C2C hoofdstad, willen we graag blijven innoveren door leren van andere en samen te werken. Door mee te doen aan Venlo Regionomics hopen we weer een stapje met de regio te maken naar een betere wereld.

Leave a Reply

Your email address will not be published.