Het bruist na twee actieve dagen

Het bruist na twee actieve dagen

Het bruist na twee actieve dagen

Door Désirée Driesenaar
In Venlo Regionomics zijn we op zoek naar duurzame business die onze regio kan versterken. Op 22 en 23 juni zijn zo’n 50 mensen uit de regio twee dagen aan de slag gegaan om de uitdagingen van onze regio in kaart te brengen, te inventariseren wat er allemaal aanwezig is om mee te gaan creëren en vervolgens verbanden aan te leggen. Er zijn 26 ideeën voor business gelanceerd en 8 business cases zijn verder uitgewerkt. De komende maanden gaan de groepen met deze cases aan de slag.

Wat zijn we een mooie, diverse groep! Mannen, vrouwen, ondernemers, ambtenaren, scholieren van 13 jaar oud, creatieve geesten, studenten, gepensioneerden, maar vooral allemaal mensen die hun regio sterker willen maken met ondernemerschap en duurzaam denken. En wat hebben we een plezier gehad! Ondanks de warmste dag van het jaar, 32 graden, was het in de schaduw fijn werken en werd er veel gelachen.

Wat hebben we precies gedaan? De eerste dag was eigenlijk een soort aanloop. We hebben de tijd genomen om een echte groep te worden. En hebben toen helder gemaakt naar wat voor soort business we op zoek zijn: bedrijven en producten die een echt positieve impact hebben en het niet alleen minder slecht doen. Wij maken gezonde, veilige producten, hergebruiken reststromen zonder kwaliteitsverlies en vinden de balans tussen people, planet en profit. De Venlo principes kwamen voorbij en de gemeente schetste een beeld van de regio Venlo in grote lijnen.

En dan tijd voor actie! Brainstorms onder de bomen, resultaten presenteren en met deze input weer verder gaan. Tussendoor leverden we brokjes theorie om te zorgen dat we op koers bleven. Afhankelijk van het onderwerp hebben we open brainstorms gehouden of gewerkt met ‘toevalstreffers’. Esther Cazant hield de breinen scherp met de inzet van energisers. Op de tweede dag hebben we verbindingen gelegd en zijn de 26 ideeën voor duurzame producten en business gelanceerd door de groepen. Na selectie door de groep (rode, groene en gouden kaarten), is het business model canvas als leidraad gebruikt voor 8 business cases.

De twee dagen zijn voorbij, het gewone leven gaat weer zijn gangetje en Venlo Regionomics blijft doorgaan. De groepen gaan nu verder met het bouwen aan de ondernemingen en producten, het regelen van financiering, het onderzoeken van details en vooral het voeden van enthousiasme in de groep en in de markt. Er zijn 4 terugkomdagen genoteerd in de aanloop naar het eindevent in november. In deze terugkomdagen zal nieuwe input worden gegeven naar behoefte van de groepen, waarbij een aantal onderwerpen al benoemd zijn.

Kortom, het bruist bij Venlo Regionomics. Alles is open, dus als nieuwe mensen willen aanhaken bij bepaalde initiatieven, kennis willen delen of samenwerkingen zoeken, dan zijn ze van harte welkom om het gesprek aan te gaan. Regionomics gaat over de economie van regionale communities, die zich vormen en ontwikkelen. We zijn weer een flinke stap verder op ons duurzame pad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.